About

Κεντρο Ελεγχου
Καταθλιψης

Το Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης (Κ.Ε.ΚΑ.), οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Σταμάτη Μάλελη και λειτουργεί υπό την επιστημονική επιμέλεια του Δρ. Θάνου Ασκητή και την ευγενική χορηγία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Αποτελεί την πρώτη δομή στον ιδιωτικό τομέα, που δραστηριοποιείται σε Πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο την κοινωνική πληροφόρηση πάνω σε κρίσιμους τομείς ψυχικής υγείας, αλλά και την ταυτόχρονη ενίσχυση της προσβασιμότητας όλων όσων ενδιαφέρονται, σε ολοκληρωμένες θεραπευτικές υπηρεσίες.

Η ιδιαιτερότητα της μονάδας αυτής έγκειται στο γεγονός, ότι προσεγγίζει με ολιστικό τρόπο τη θεραπεία, έχοντας ως βασικό γνώμονα τον από-στιγματισμό των προβλημάτων ψυχικής υγείας και ιδιαίτερα της κατάθλιψης, η οποία εκτιμάται από τους ειδικούς, ότι έως το 2020 ενδέχεται να αποτελέσει τη 2η σε συχνότητα αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως.

Η μακροχρόνια εμπειρία του Δρ. Θάνου Ασκητή και των συνεργατών του στο χώρο της Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, καθώς και η αυξημένη κοινωνική ευαισθητοποίηση της επιστημονικής του ομάδας πάνω στο φαινόμενο της οικονομικής κρίσης, που σήμερα μαστίζει τη χώρα μας, προσδίδουν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ιδιαίτερη χρησιμότητα και αξία.

Οι Κεντρικοί Τομείς Δράσης του Κ.Ε.ΚΑ. είναι:

  • Δωρεάν διεξαγωγή δράσεων και ημερίδων ευαισθητοποίησης σε ολόκληρη την Ελλάδα («Η Κατάθλιψη στη Σύγχρονη Εποχή») μέσα από την ενεργή συμμετοχή και παρουσία του κ. Σταμάτη Μαλέλη, του Δρ. Θάνου Ασκητή και των Επιστημονικών τους Συνεργατών.
  • Διασφάλιση της Δωρεάν πρόσβασης σε σύγχρονο ενημερωτικό υλικό για την Ψυχική Υγεία και ιδιαίτερα για την Κατάθλιψη, μέσα από την τακτική διαδικτυακή αρθρογραφία των Επιστημονικών Συνεργατών του Κ.Ε.ΚΑ. στο επίσημο site του Κέντρου (www.keka.gr) και στην ιστοσελίδα μας στο Facebook.
  • Δωρεάν διάθεση του βιβλίου «Ένας Πρακτικός Οδηγός για την Κατάθλιψη», το οποίο επιμελήθηκε επιστημονικά ο Δρ. Θάνος Ασκητής και δημοσιεύτηκε από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών. Το βιβλίο διατίθεται σε έντυπη μορφή στους συμμετέχοντες σε κάθε Ημερίδα Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης, ενώ οι όλοι όσοι το επιθυμούν μπορούν να το παραλάβουν και από το χώρο μας (Λ. Μεσογείων 8, Αμπελόκηποι, 3ος Όροφος), καλώντας στο 210 7772100.

Ασκητής Αθανάσιος

www.askitis.gr

O Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών έχει ειδικευτεί στη Νευρολογία και την Ψυχιατρική, με διδακτορική διατριβή στον τομέα της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και εξειδίκευση στην ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά και στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες (Η.Π.Α.).

Σταμάτης Μαλέλης

www.kontasou.com

Ο Σταμάτης Μαλέλης, Συγγραφέας και Δημοσιογράφος, βγαίνοντας νικητής από τη μάχη με το «τέρας της κατάθλιψης» δημιούργησε την ιστοσελίδα kontasou.com, μία ιστοσελίδα διαδραστική που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για τη νόσο και να μάθουν τα νέα από τις έρευνες που γίνονται σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως να επικοινωνήσουν με ειδικούς ή ακόμη και με τον ίδιο.

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

www.iatriko.gr

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών ξεκίνησε το 1984 με την ίδρυση, από τον Δρ. Γεώργιο Αποστολόπουλο, με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας ολοκληρωμένων πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας.

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών ήταν από τις πρώτες ελληνικές εταιρείες που ενέταξαν στους κύριους πυλώνες του στρατηγικού τους σχεδιασμού την εταιρική υπευθυνότητα. Σήμερα, µε βασική αρχή «το σεβασµό στον άνθρωπο», σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο, κοινωνικά, χώρο, όπως είναι αυτός της υγείας, υλοποιεί με συνέπεια, πανελλαδικά, ένα πολυδιάστατο Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης μέσα από το οποίο προσφέρει τις ολοκληρωμένες ιατρικές υπηρεσίες, προς όφελος των ασθενών και των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.